17 Şubat 2017 Cuma

Sinemarquez Ödülleri'16


Banner fotoğrafımızın uydurukluğunu ve Beylikdüzü Metrobüs Durağı stilini lütfen mazur görünüz efenim. Sinemarquez Ödülleri, son yıllardaki tercihlerini gözlerimi saniyede 20'şer kez devirerek karşıladığım, Oscarlara, Altın Kürelere, Altın Palmiyelere, Altın Ayılara, Césarlara ve bilumum ödül listelerine "öfff, ne gerzek seçimler bunlar yahu, iş başa düştü" şeklinde tepkiler verip meydan okumam sonucunda doğdu. İtiraf etmek gerekirse, öyle çok büyük bir okuyucu kitlesi de olmayan blogum ile sezon filmlerini tüm pespayeliklerine rağmen yılmadan takip etme aşkımı sırf bu eğlencemi sürdürebilmek için diri tutuyorum. Aşağıda 14 ayrı kategoriye bölünmüş ödüllerimi bulabilirsiniz. Ben Cannes mantığıyla farklı dallarda apayrı işleri taçlandırmayı seviyorum. 2016 film sezonunda da bana göre ön plana çıkıp parlayan tek bir yıldız olmadığı için yine her filmi sadece bir veya iki kategoride ödüllendirmeyi tercih ettim. Hepsi benim zevkim, benim tercihim. Hepsi benim çocuklarım (?). Kazananlara benden birer öpücük, candan bir sarılış gidecektir muhakkak. İlk onda tembelliğimden ötürü henüz izlenimlerimi paylaşamadığım 3 adet film göreceksiniz (hatta ipi göğüsleyen film de bunlardan biri). Önümüzdeki günlerde onlar hakkında keseceğim ahkamları da bloga eklemeyi umuyorum. Öncelikle ödül listelerimi paylaşmak istedim. E haydi buyursunlar o zaman... 

EN İYİ MÜZİK KULLANIMI

Adaylar;
Jackie
La La Land
The Love Witch
The Red Turtle
Sing Street

Kazanan;
.....La La Land.....

(La La Land'in en sevdiğim sahnesinin fon müziği ben ödüllerimi dağıtırken eşlik etsin sizlere de...)



EN İYİ SANAT YÖNETİMİ

Adaylar;
The Handmaiden
Jackie
La La Land
The Love Witch
Silence

Kazanan;
.....The Love Witch.....



EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

Adaylar;
American Honey
A Bigger Splash
The Eyes of My Mother
It's Only the End of the World
The Neon Demon

Kazanan;
.....American Honey.....



EN İYİ KURGU

Adaylar;
Hunt for the Wilderpeople
Krisha
Manchester by the Sea
Moonlight
Swiss Army Man

Kazanan;
.....Krisha.....



EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Adaylar;
A Bigger Splash
Elle
The Handmaiden
Loving
Moonlight

Kazanan;
.....Elle.....



EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Adaylar;
Manchester by the Sea
The Salesman
Sieranevada
Things to Come
Toni Erdmann

Kazanan;
.....Manchester by the Sea.....



EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Adaylar;
Nina Arianda | Florence Foster Jenkins
Lily Gladstone | Certain Women
Riley Keough | American Honey
Abbey Lee | The Neon Demon
Déborah Lukumuena | Divines

Kazanan;
.....Abbey Lee | The Neon Demon.....


EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Adaylar;
Jeff Bridges | Hell or High Water
Ralph Fiennes | A Bigger Splash
Lucas Hedges | Manchester by the Sea
Shia LaBeouf | American Honey
Daniel Radcliffe | Swiss Army Man

Kazanan;
.....Ralph Fiennes | A Bigger Splash.....



EN İYİ KADIN OYUNCU

Adaylar;
Oulaya Amamra | Divines
Rebecca Hall | Christine
Isabelle Huppert | Elle
Sandra Hüller | Toni Erdmann
Hailee Steinfeld | The Edge of Seventeen

Kazanan;
.....Rebecca Hall | Christine.....



EN İYİ ERKEK OYUNCU

Adaylar;
Casey Affleck | Manchester by the Sea
Adam Driver | Paterson
Joel Edgerton | Loving
Trevante Rhodes | Moonlight
Peter Simonischek | Toni Erdmann

Kazanan;
.....Peter Simonischek | Toni Erdmann.....



EN İYİ TOPLU PERFORMANS

Adaylar;
Florence Foster Jenkins
Hidden Figures
King Jack
Manchester by the Sea
Sieranevada

Kazanan;
.....Sieranevada.....


ÖZEL ÖDÜL

Kazanan;
.....The Crown.....
(Bu diziye en azından bir özel ödül vermem gerekiyordu. Tavsiye...) 



EN İYİ YÖNETMEN

Adaylar;
Andrea Arnold | American Honey
Mia Hansen-Løve | Things to Come
Cristi Puiu | Sieranevada
Trey Edward Schults | Krisha
Paul Verhoeven | Elle 

Kazanan;
.....Andrea Arnold | American Honey.....


EN İYİ FİLM

Adaylar;
American Honey
A Bigger Splash
Christine
Elle
La La Land
Manchester by the Sea
The Salesman
Sieranevada
Things to Come
Toni Erdmann

Ve Kazanan...;
.....Things to Come.....

2. Manchester by the Sea
3. Sieranevada
4. Toni Erdmann
5. Elle
6. The Salesman
7. Christine
8. La La Land
9. American Honey
10. A Bigger Splash


8 yorum:

  1. Okuyan olmaz olur mu? Yeni kesfettim ama duzeniniz cok guzel. Film izlemek istedigimde goz atmadan gecmeyecegim bir yer olmus blogunuz. Yazmak kadar guzel sey yok. Bundan sonra bir okuyucunuz da burada. :)

    YanıtlaSil
  2. Ne demek okuyan yok, biz varız burada :). Başlığı görünce hafif bir şaşırmayla karışık sevinç yaşadım ve merakla baktım adaylara ve kazananlara. Yalnız bir şeyi merak ediyorum yılın adayları nasıl, neye göre belirliyorsun? Hala içlerinde izlemediklerim var, çok dertliyim :). Neyse ki izlediklerim de var :). Hatta senin paylaştığın Hunt for the Wilder People'ı da izledim mesela, burada gördükten sonra :). Yorumunu sonra yapacağım blogda :). Gelelim yorumlara, izlediklerimden ve ödülü alanlardan yorumlayacağım, biraz uzun olacak ama kusura bakmayacaksın, kimse okumuyor demişsin şimdi sen gör bakalım okumayı :).
    1. La la land'in almasına şaşırdım, diğer filmleri izlememe rağmen. Filmde "City of Stars" ı Ryan Gosling'in tekli performansıyla ve şu kapanış müziği hariç aşırı aşırı beğenmedim ama hatırlıyorum yazını sen sevdin sanırım La La Land'i :). Ben de sevdim de ortalama :).
    2. En iyi kurgunun Krisha'ya vermene şaşırdım ama kötü bulduğumdan değil diğer filmlerin güçlü adaylar olmasından, içlerinden hala izlemediklerim var ama çok sevilen filmler. Krisha'yı yoksa ben de çok sevdim, bayıldım. Hele ki Just in time - Nina Simone şarkısının girip Krisha'nın yorumu beni benden alıyor :).
    3. American Honey'i de baya sevmişsin, alnının akıyla çıkmış listelerden :). Şu aralar dram izlemekten az biraz kaçındığım için çoğu filmi izleyemiyorum ama sen dahil çoğu yorumuna güvendiğim insan beğendi, baya merak ediyorum.
    4. Toni Erdmann'ı da okudum blogunda, çok güzel yazmışsın. Ben de sevdim, 2s45' idi fakat hiç sıkılmadım, kahkahalar attım :).
    5. A Bigger Splash'i merak ediyordum fakat tesadüfen Alain Delon'lu versiyonunu izledikten ve bu filmin yeniden çevrim olduğunu öğrendikten sonra Fiennes ve Swinton'ı sevmeme rağmen bir geride durdum. Öbür filmin etkisinin geçmesini, biraz unutmayı bekliyorum :).
    Off ne yorum yazdım, okursan helal olsun :). Allah'tan izlemedim hepsini bir de izlesem yandın :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😃😃😃 Yaaa öncelikle çok teşekkür ediyorum sana da bu güzel, detaylı yorumun için. 💐

      Şimdi, müsaadenle sorularının cevaplarına geçeyim. Adaylar/kazananlar tamamen benim keyfime göre belirleniyor :D Yıl içinde seyrettiğim yeni sezon filmlerinden bir köşeye ufak tefek notlar alıyorum, sene sonunda da tüm merak ettiğim filmleri izlemeyi tamamladıktan sonra o notları da göz önünde bulundurarak listelerimi oluşturmaya başlıyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi tamamen kişisel bir liste bu. Kimi beğendiysem o kazanıyor anlayacağın.
      1. Biraz abartıldığını düşünmekle beraber La La Land'i çok sevdim ben. Müziklerine de ayrı bir bayıldım (yedirtmem), o dalda tutup da başka bir filmi ödüllendiremezdim gibime geliyor :D
      2. Krisha'yı ben de çok seviyorum. Başarılı teknik kurgusu, ve jilet gibi keskin, tertemiz sahne geçişleri sayesinde izlerken tansiyonumun yükseldiğini, heyecandan koltuktan düşecek gibi olduğumu hatırlıyorum. Ve hikayesinde tüm kördüğümün hindinin yere düşmesi akabindeki yemek sahnesinde kavga gürültü eşliğinde çözülmesi de çok hoşuma gitmişti. Ve tabii yine o sahnede Krisha'nın kafa içinde kendi ile verdiği kavgadan, aile bireyleriyle ettiği kavgaya geçişler de çok şık sağlanmıştı. Kurgu konusunda bilir kişi değilim, o yüzden yanlış bir tabir kullanmak istemem. Uzun lafın kısası, benim kurgu anlayışıma göre Krisha bir adım öne çıktı diyeyim en iyisi 😄
      3. American Honey, evet 2 dalda ödül kazanan tek film oldu. Öyle çok büyük, ciddi, insanı yoran bir drama değil çekinmeden seyredebilirsin :)
      4. Toni Erdmann'ı seyredip beğenmene çok sevindim. Fikirlerini merak ediyorum...
      5. Ben de A Bigger Splash'ın Alain Delon'lu versiyonunu izlemeyi çok istiyorum. Aklımda! Bakalım hangisini daha çok beğeneceğim.

      Sil
  3. Çok keyifli ve özgün bir iste hazırlamışsın.
    American Honey benim de çok beğenerek izlediğim bir film oldu her ne kadar olumsuz eleştiri yapan çok olsa da... Bunun dışında Manchester By The Sea fena dokundu bana. Sanırım filmleri biraz da içimizde bir yerlere dokunuyorsa daha çok seviyoruz.
    Bu arada izlemediğim filmleri de not aldım sayende. Her zaman yorum bırakmasam da yazılarını keyifle okuyorum bilmeni isterim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Aa ben bunu yeni görüyorum!. Film zevkimin uyuştuğu bir kumpelim olarak zaten güzel listeler çıkaracağından emindim, şaşırmadım ☺️ Oulaya Amamra için özellikle 👏 Sana bir inside info vereyim Things to Come benim ikincimdi, hiçbir şey alamadı yazık oldu o ayrı 😅. Manchester by the Sea'nin Toni Erdmann'ı geçip senaryo ödülü kazanması mı?? Skandal.

    Sevgiler 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Skandalları severiz 😂 Things to Come saklı cennet gibi adeta. Kalabalığa ulaşıp kirlenmediği için çok mutluyum ben. Toni Erdmann da bana göre ikinci senaryo dalında. Ne bileyim, filmlerin beni yumruklayıp yere sermesi, omuzlarımdan tutup sarılmalarından çok daha etkili oluyor demek ki 😄 Teşekkürler Ali, bunları senden duymak kıymetli benim için. Sevgilerden bir demet! 🙋

      Sil